Politica

O tempora! O mores! Execuția lui Sorin Grindeanu, Liviu Dragnea și Partidul

grindeanu dragnea dc news.png
Foto: Sorin Grindeanu și Liviu Dragnea Sursă: http://www.dcnews.ro

O tempora, o mores! – Ce vremuri, ce moravuri!, erau vorbele marelui orator Cicero care denunța în Antichitate o conspirație în fața Senatului Romei. De atunci, expresia a fost folosită mereu ca o indignare împotriva stricăciunii din societate.

Iată că după șase luni de guvernare, ce vremuri, ce moravuri! Sorin Grindeanu, premierul etichetat ca ”marionetă” ne spune răspicat într-o conferință de presă după două zile de rebeliune că: Acesta este adevăratul Sorin Grindeanu

Ce-i drept, Grindeanu a reușit ceva ce nici măcar Winston Churchill, învingător în cel de-al Doilea Război Mondial, sau Margaret Thatcher nu au cutezat. Să refuze să renunțe la o funcție politică odată ce a pierdut sprijinul majorității. Spiritul latino-balcanic autohton l-a îndemnat să se împotrivească principiului democratic.

Dar, revenind, lunile de obediență politică au pălit în fața rebeliunii și dizidenței din ultimele două zile. Desigur, Grindeanu, acum all in, va purta bătălia finală a moțiunii de cenzură pe tărâmul Parlamentului în fața căruia mai ieri îi raporta ”alo comanda”.

Din punct de vedere democratic Sorin Grindeanu nu are nicio scuză că nu demisonează. Desigur, e la modă afișarea susținerii atunci când pare singur împotriva tuturor, la fel cum e la modă și dă bine dizidența, dar pe Grindeanu decizia CEx a PSD-ului l-a scos din anonimat și în fața majorității CEx ar fi trebuit să-și depună fără circ mandatul. Că așa-i în democrație…

Însă Grindeanu reprezintă un caz aparte. Votul democratic din CEx pălește de această dată în fața unui singur om: bătrânul Liviu Dragnea. Pentru că CEx al PSD înseamnă doar Liviu Dragnea. Orice decizie a liderului PSD este votată în unanimitate de Comitetul Executiv. La fel cum Băsescu Traian a creat Sistemul, Liviu Dragnea l-a inventat pe Sorin Grindeanu.

sorin grindeanu dc news.png
Foto: Sorin Grindeanu Sursă: http://www.dcnews.ro

Realitatea nu iartă și istoria transcrie în cuvintele ei. Lui Dragnea îi fuge partidul printre degete oricât de tare ar strânge pumnul, și oricât de tare ar lovi cu el în mesele din ședințele CEx în care sunt executați sistematic lideri social-democrați.

Pentru că Dragnea nu a înțeles un lucru. El a pierdut partidul încă din decembrie 2016, de la scorul istoric pe care PSD l-a realizat. L-a pierdut din momentul în care nu a putut conduce guvernul. Pentru că în toate democrațiile consolidate, șeful partidului care constituie majoritatea politică în Parlament conduce și Guvernul.

Frustrant pentru el, Dragnea nu a putut fi premier din cauza condamnării sale. Iar România este dovada vie că și o coaliție covâșitoare care nu se confruntă cu o opozițe reală se poate scufunda în doar șase luni.

Din toată această situație în urma căreia s-au creat două centre de putere, la partid și la Guvern, România devine un studiu de caz, dovada potrivit căreia poți eșua chiar și cu o asemenea majoritate parlamentară zdrobitoare.

Ce urmează pentru PSD? Nici nu mai contează. Va urma o moțiune de cenzură împotriva propriului Guvern, ceea ce pare demn de Cartea Recordurilor. Dacă moțiunea pică, în mod cert e o chestiune de timp până când Liviu Dragnea pierde partidul.

Dacă moțiunea trece, Sorin Grindeanu devine istorie, pierzând calitatea de membru pe care oricum nu o mai are și toate funcțiile politice. Sau singura. Va fi perceput în timp doar printr-o vagă amintire a premierului care s-a opus partidului.

Dar chiar și așa, indiferent de cine va fi învestit ca premier, Liviu Dragnea, a cărui capital de imagine scade vertiginos, va fi cel care în final va pierde. Pentru Dragnea, clepsidra a fost întoarsă. Totul e o chestiune de timp.

Iar dacă Grindeanu a fost la vremea lui etichetat ca obedient, imaginați-vă ce se va întâmpla cu cei vor urma.

Da, e al naibi de frustrant să ai accese autoritare când ești condamnat politic și nevoit să conduci un guvern din linia secundă. În fapt, e imposibil.

Însă ceea ce multora le-a scăpat este faptul că Dragnea refuză să își asume politic așa zisul eșec al guvernării Grindeanu. Pentru că fără Liviu Dragnea, astăzi nu am fi vorbit de Sorin Grindeanu!

O tempora! O mores!

Advertisements

2 thoughts on “O tempora! O mores! Execuția lui Sorin Grindeanu, Liviu Dragnea și Partidul

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s