Istorie

10 MAI. Ziua Regalității și adevăratul moment al Independenței României

carol I.jpg
Foto: Regele Carol I al României. Sursă: Public News FM

Data de 10 Mai are o importanță aparte pentru România. Pe 10 Mai 1866 Carol intra în București, jura credință Parlamentului și era încoronat Principe al României. Ulterior, România avea să devină Regat la 10 Mai 1881, la 15 ani de la venirea Regelui Carol I în țară.

Între aceste evenimente majore, 10 Mai mai are o semnificație aparte. 10 Mai 1877 și nu 9 mai, este și adevărata Zi a Independenței României față de Imperiul Otoman, independență ce se leagă tot de Coroana României. Iată povestea.

Jumătatea a doua a secolului XX, anii odiosului regim comunist, au însemnat pentru România și ruperea statului de principalele valori care au clădit țara.

Romanii aveau un termen: ”damnatio memoriae”, adică o ștergerea din istorie.

Proclamarea Republicii Populare Române a întors complet pe dos Istoria.

Astfel s-a întâmplat și în cazul României, când comuniștii au îndepărtat din filele istoriei evenimente, personalități, principi, regi, principii liberale și democratice, însăși monarhia.

Un exemplu în acest sens îl reprezintă Proclamarea Independenței, moment crucial pentru istoria României. Sărbătorirea Zilei Independenței, fie pe 9 Mai, fie pe 10 Mai de Ziua Regalității, a scindat opinia atât a societății cât și a mediului academic.

Dar cum s-a ajuns aici?

În contextul Războiului Ruso-Turc (1877–1878) , România își proclama independența față de Imperiul Otoman.

Mihail-Kogalniceanu.jpg
Foto: Mihail Kogălniceanu

Mihail Kogălniceanu, ministrul de externe al României, rostea pe 9 Mai 1877, în Parlament, celebra frază: „suntem independenţi, suntem naţiune de sine stătătoare”.

Tot în ziua respectivă, atât în Cameră, cât și în Senat s-a votat o moțiune pentru indepedență, moțiune acceptată de Carol I sub titlul de proclamație.

Totuși, textul ședințelor a fost publicat în Monitorul Oficial abia pe 14 mai 1877 (Senat) și 27 mai (Camera Deputaților).

Dar publicarea în Monitorul Oficial atât de târziu nu este decât un detaliu tehnic, de relevanță secundară în contextul respectiv. S-a dorit proclamarea independenței cât mai aprope de 10 Mai, ziua în care România sărbătorea începutul domniei lui Carol I, care avusese loc în urmă cu unsprezece ani.

Adevărul este că întreaga clasă politică a vremii recunoștea meritele pe care viitorul rege le-a avut în proclamarea independenței. Fără Carol I, cel care va pune bazele României moderne, și care ulterior va conduce biruitor trupele ruso-române în asediul Plevnei din timpul Războiului de Independență, visul eliber[rii rămânea o utopie.

„Și noi liberi ne făcurăm / Într-o zi de 10 Mai”

Astfel, România a sărbătorit până în 1948, în unanimitate, proclamarea indepedenței pe data de 10 Mai, dată acceptată de întreaga clasă politică.

Mai mult, Ordinul ”Steaua României”, un prim act de independență al țării, a fost promulgat de către Carol I pe 10 Mai 1877.

carol  i.jpg
Regele Carol I al României

Iar în mentalul colectiv al societății, 10 Mai rămâne data proclamării independenţei. Poetul Vasile Alecsandri se adresa românilor prin următoarele versuri: ”Fă-te liber, dezrobește-ți / Mândra țară ce o ai / Și noi liberi ne făcurăm / Într-o zi de 10 Mai”

În concluzie, proclamarea independenţei României a avut loc în Parlament pe data de 9 Mai 1877, decizia a fost publicată în Monitorul Oficial abia după 5 zile (Senat) și 18 zile (Camera Deputaților), dar a fost sărbătorită în unanimitate pe 10 Mai, până în 1948.

Divergențele cu privire la acest moment crucial din istoria României nu ar mai fi reprezentat un subiect dacă propaganda regimului comunist nu ar fi întors pe dos istoria și nu ar fi revizuit filele ei.

Ura  împotriva monarhiei. ultima redută care s-a opus instaurării regimului, sădită prin propagandă înverşunată, este sesizabilă şi azi la mai bine de la două decenii de la căderea regimului.Pentru că propaganda crează mentalităţi.

Comuniștii nu putea accepta rolul primordial pe care Carol I l-a jucat în proclamarea independenței. Unul din rezultatele acestui fapt îl reprezintă disputa creată în jurul Zilei Independenţei.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s