Politica

Despre România, amenințarea Rusiei, și tensiunile din Republica Moldova, într-un dialog cu istoricul Todua Zurab

nato-vs-russia
Sursă foto: http://www.fanatik.ro

Despre Revoluție, clasa politică din România, obiectivele Rusiei în țara noastră, tensiunile și jocurile politice din Republica Moldova, nu ai mereu oportunitatea să discuți cu un intelectual a cărui viziune este reflectată diametral opus în spațiul postdecembrist românesc.

Am avut șansa să discut cu Todua Zurab, istoric, politolog, autor a unsprezece cărți despre istoria spațiului postsovietic, și membru în Parlamentul Republicii Moldova din partea Partidului Comuniștilor din Republica Moldova.

Prezent în București, în contextul în care istoricul scrie o carte despre Revoluția românească din 1989, am discutat despre relația dintre România și Rusia, dar și despre situația politică din Republica Moldova.

todua zurab
Foto: Todua Zurab

În ceea ce privește Rusia, catalogată de directorul publicației interbelice ”Curentul” ca ”dușmanul natural” al României, Todua Zurab a dat asigurări că țara noastră nu are de ce să se teamă.

Pierderea Basarabiei în 1812, rusificarea violentă a provinciei, nerecunoașterea Unirii din 1918, ultimatumul din 1940 după semnarea pactului Ribbentrop-Molotov, cunoscut și ca tratatul de neagresiune dintre URSS și Germania Nazistă, dar mai ales instaurarea violentă a comunismului stalinist care a culminat cu abolirea brutală a monarhiei, prezența trupelor sovietice în România, iar mai apoi, executarea prin procese politice a elitelor românești în anii ‘50 ne-a impus o teamă imensă față de Federația Rusă,

”România nu are de ce să se teamă. Este absurdă această teorie. România este membru NATO și integrată în Uniunea Europeană. Federația Rusă nu își permite nicio agresiune împotriva României”, precizează istoricul și politologul Todua Zurab.

Mai mult, acesta susține că teama este chiar la Kremlin. Scutul NATO de la Deveselu, dar și baza NATO din Polonia reprezintă o teamă pentru Rusia lui Vladimir Putin.

În ceea ce privește argumentele potrivit cărora România nu are niciun motiv să se teamă de Rusia, istoricul Todua Zurab este tranșant. Pe lângă faptul că țara noastră este membră UE și NATO, el transmite faptul că Vladimir Putin, susținut de o majoritate covârșitoare în Rusia, nu are niciun interes privind România, obiectivul principal al președintelui rus fiind controlul asupra teritoriului reprezentat de fosta Uniune Sovietică. Astfel spus, interesul lui Putin se termină la Prut, Rusia vizând Republica Moldova, parte a URSS-ului.

Totodată, Todua Zurab salută schimbările majore pozitive pe care România le-a cunoscut în ultimul deceniu de integrare europeană, precizând că aderarea la UE a dus la consolidarea democrației în România.

Uniunea Europeană, complice la marea corupție din Moldova în ochii basarabenilor

În ceea ce privește situația din Republica Moldova, lucrurile sunt mult mai complicate. Politologul consideră că Uniunea Europeană este principala vinovată petru că ”a închis ochii” corupției de peste Prut, doar din ”dorința de a deține controlul Republicii Moldova în detrimentul Rusiei”, făcând aluzie la miliardul de dolari care a dispărut din băncile Republicii Moldova, anchetă în care sunt implicați politicieni așa intitulați ”pro-europeni”. Mai mult, UE ”nu are nicio reacție și închide ochii” în acest uriaș scandal de corupție, acceptând compromisul în detrimentul controlului Republicii Moldova.

plahotniuc dodon
Vladimir Plahotniuc și Igor Dodon. Sursă foto: http://www.jurnal.md

Toate aceste aspecte au fost ușor de sesizat la alegerile prezidențiale în care candidata pro-europeană Maia Sandu a pierdut în fața lui Igor Dodon. Mai exact, cetățenii Republicii Moldova asociază Uniunea Europeană cu procesul de corupție care sugrumă Moldova până la cel mai înalt nivel al Republicii.

Iar în opinia istoricului, oligarhul Vladimir Plahotniuc, ”detestat de cetățenii Republicii Moldova, dar susținut de Uniunea Europeană” este principala cauză a eșecului.

Mai exact, cu toate că nu are o funcție de decizie în Guvern, Vladimir Plahotniuc conduce întreaga Republică Moldovă. Orice decizie a președintelui Igor Dodon e condiționată de Guvernul condus din linia secundă de Vladimir Plahotniuc.

Sistemul electoral uninominal, puterea totală pentru Plahotniuc, ”stăpânul Republicii Moldova”. Adevărata miză a alegerilor

De aici și marea bătălie privind modificarea sistemului electoral din Republica Moldova. Dacă președintele Dodon militează pentru modificarea într-un sistem electoral mixt, Vladimir Plahotniuc, ”adevăratul stăpân al Republicii Moldova” dorește un sistem electoral uninominal sub care i-ar fi atât de ușor să preia întreaga putere, având în vedere că ”Plahotniuc cumpără fără nicio ezitare toată clasa politică”. Aceasta este adevărata miză a alegerilor parlamentare din Republica Moldova, care se desfășoară sub controlul lui Plahotniuc, susține Todua Zurab.

Iar scriitorul explică și mișcarea politică a oligarhului Vladimir Plahotniuc, căruia i-a picat ca o mănușă președinția unui om politic slab precum Dodon în detrimentul Maei Sandu, ”apostol al luptei împotriva corupției”.

În turul doi al alegerilor prezidențiale, Vladimir Plahotniuc a ieșit public precizând în nenumărate ori că o susține pe Maia Sandu. Cu toate că aceasta a încercat mereu să se delimiteze de Plahotniuc, rezultatul a fost cel urmărit de oligarh. Conștient de antipatia pe care o are, susținerea Maei Sandu, și asocierea ei cu ”cel mai detestat și corupt om din Republica Moldova” a compromis-o iremediabil pe Maia Sandu.

Astfel, sub președinția lui Dodon, având controlul Guvernului, sprijinul tacit al Uniunii Europene, care acceptă acest compromis pentru a da o palmă Rusiei în ceea ce privește controlul Republicii Moldova , Vladimir Plahotniuc își croiește drumul spre putere în Republica Moldova, creând un sistem ”dinastic” și greu de prăbușit, mi-a precizat Todua Zurab.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s