Politica

Marine Le Pen și ascensiunea Frontului Național în Franța

Screen Shot 2017-04-18 at 10.38.25 PM
Foto: Marine Le Pen, liderul Frontului Național

În contextul tot mai tensionat care macină din interior, și nu numai, Uniunea Europeană, curentele populiste conduc spre ascensiunea partidelor aflate la limita extremelor. În Franța, ascensiunea Frontului Național se datorează liderului Marine Le Pen, care a schimbat din temelii fața partidului.

Cu doar câteva zile înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale, toate sondajele o dau pe Marine Le Pen în turul doi.

Jurnalista româncă din Franța, Marcela Feraru mi-a povestit într-un interviu pentru DC News ascensiunea Frontului Național. Aceasta a precizat modul în care Marine Le Pen a schimbat fața formațiunii pe care o conduce, proces care a durat ani, însă cu rezultate vizibile.

”Spre deosebire de tatăl ei, Marine Le Pen a reușit într-o oarecare măsură de dediabolizeze Frontul Național. Toți cei care aveau o imagine patată au fost excluși sau îndepărtați din primul plan, începând chiar cu Jean-Marie Le Pen.

Întreprinderea a durat câțiva ani dar a dat rezultate : Marine Le Pen este invitată și dezbate pe picior de egalitate cu ceilalți candidați, ceea ce nu era cazul în urmă cu 5 ani. Mitingurile ei sunt din ce în ce mai urmărite și electorii nu se mai tem să recunoască adeziunea pentru ideile și programul ei.

Desigur că toți contracandidații agită spectrul dezastrului care ar urmă unei eventuale alegeri a candidate frontiste, dar argumentele vizează în special intenția ei de părăsi zonă euro sau de a închide frontierele. De precizat aici că Marine Le Pen a șifonat voturi de la toată lumea căci, dacă programul politic este unul naționalist și securitar, cel economic și social este de stânga”, explică Marcela Feraru.

Marea reformă prin care Marine Le Pen a schimbat Frontul Național, conducându-l spre succes

Screen Shot 2017-04-18 at 10.38.32 PM
Foto: Marine Le Pen și tatăl ei, fondatorul Frontului Național, Jean-Marie Le Pen

În ceea ce privește scoaterea Franței din zona Euro și organizarea unui referendum pentru ieșirea din UE (Frexit), desigur, în cazul unei ipotetice victorii în alegerile prezidențiale pentru candidata extremei drepte, Marcela Feraru este de părere că Le Pen ”a adăugat o nouă etapă” prin care urmărește ”victoria, spre deosebire de tatăl ei”, cel care a creat Frontul Național: negocierea.

”Discursul ei s-a atenuat simțitor pe parcursul campaniei electorale. Dacă la început vorbea categoric despre o ieșire din UE și, evident, despre părăsirea monedei commune, în ultimele săptămâni Marine Le Pen a adăugat o etapă : negocieri cu UE pentru modificarea tratatelor urmate, în caz de eșec, de un referendum pentru “Frexit”.

Asta arată că Marine Le Pen vizează victoria spre deosebire de tatăl ei care a construit FN că pe o întreprindere familială, menită să rămână veșnic în opoziție și trăind din asta. Electoratul se îngrijorează însă mai puțin de consecințele devastatoare asupra UE cât mai ales asupra propriilor depozite financiare și valorilor imobiliare care s-ar devaloriza subit în cazul părăsirii monedei unice. Trebuie de asemenea luat în calcul electoratul rural căruia politică Agricolă comună i-a adus multe beneficii”, susține Marcela Feraru.

Le Pen, șanse mici la prezidențiale, dar o candidată serioasă pentru viitoarele alegeri

”În ceea ce privește șansele candidate frontiste, Marine Le Pen, în primul rând pentru calificarea în turul doi, trebuie precizat că ea și François Fillon au soclul cel mai solid : majoritatea celor care anunța azi că vor vota cu cei doi sunt siguri în proporție de 80%,în timp ce Macron și Melenchon au un electorat mult mai fluid (doar 60%-50% sunt siguri că vor vota cu unul dintre cei doi).

Acest aspect complică și mai mult proiecțiile privind turul întâi din 23 aprilie, pentru care absolut nimic nu este cert.

Pentru turul doi, toate previziunile spun că Marin Le Pen va fi învinsă la distanță confortabilă, indiferent cine se va află în față: Macron, Fillon sau Melenchon.

Șansele ei pentru aceste alegeri mi se par destul de slabe, însă viitoarele alegeri pot fi favorizate de eventul eșec al celui care va fi ales acum. Este argumentul lui Fillon împotrivă lui Macron sau Melenchon, cu atât mai mult cu cât nu se știe deocamdată cu cine vor guverna în cazul unei victoria (legislativele sunt în iunie)”, spune Marcela Feraru.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s