Istorie

Odă libertății. Omagiul trist al Revoluției din decembrie 1989

646x404
Sursa foto: http://www.adevarul.ro

Au trecut 27 de ani de la Revoluție (16-25 decembrie 1989), singura scăldată din belșug în sânge din toate fostele țări comuniste.

Începută la Timișoara, revolta populară care a făcut posibilă căderea lui Ceaușescu și a comunismului a atins apogeul după celebrul discurs al dictatorului, de la balconul CC. Cu precădere, după 22 decembrie.

22 Decembrie 1989. Ora 12:09

Nicolae Ceaușescu și Elena Ceaușescu fug din Capitală cu un elicopter care decolează de pe acoperișul clădirii fostului Comitet Central al Partidului Comunist Român (PCR).

Secvența decolării se derula deasupra balconului de unde dictatorul care a condus preț de decenii țara, cu mână de fier, își ținea cu doar o zi înainte ultimul discurs în fața adunării populare. Simbol al puterii și al cultului personalității, balconul era acum ocupat de manifestanți care fluturau tricolorul. Un tricolor liber, scăpat de jugul ideologic al comunismului.

Teodor Brateș, redactor-șef adjunct la programul Actualtăți anunța în direct la TVR că odiosul cuplu dictatorial fusese arestat la Târgoviște. Revoluția părea că a învins.

Dar, totuși, paradoxul face ca după fuga lui Ceaușescu să moară oameni, la foc automat. La propriu.

Astfel, se naște întrebarea care macină un întreg popor de 27 de ani: Cine-a tras în noi, după 22?

Diversiunea creată imediat după fuga lui Ceaușescu a ucis sute de nevinovați. Responsabili? Parchetul Militar cercetează încă Dosarul Revoluției.

iliescu-revolutie-1989-p8n7wcivlu
Sursa foto: http://www.cotidianul.ro

Din păcate, cei care au girat sistemul abject ceaușist nu au dispărut, ci s-au ”recalificat”, în capitalismul sălbatic ce a luat locul fostului regim communist. Unii dintre ei au obținut chiar certificate de revoluționari.

Procurorul Dan Voinea care a instrumentat Dosarul Revoluției nu s-a sfiit să afirme că mulți dintre cei care au tras în manifestanți, în decembrie 1989, au fost ulterior decorați și avansați în grad pentru merite deosebite.

Cert este că în emoția momentului, din cauza diversiunii care a implicat elemente “teroriste” sau “agenturi străine”, românii s-au împușcat între ei.

Diversiunea care ucide

Desigur, este greu de negat o implicare a URSS și KGB în răsturnarea lui Ceaușescu, dar ipoteza “teroriștilor” și a “turiștilor ruși” prezenți în România acelor vremuri nu are niciun fundament. Cel puțin nu unul logic.

Presupunând că teroriștii au venit din afara țării, ei aveau nevoie de dispozitive de armament, de muniții, de alimente, de case conspirative. Putea trece neobservată de Securitate o asemenea acțiune de amploare? Evident, întrebarea este retorică.

370261
Unul din numeroșii ”teroriști” reținuți de populație Sursa foto: http://www.peteava.ro

Există nenumărate rapoarte care vorbesc despre panica creată cu ajutorul Televiziunii, cel mai mare instrument de propagandă.

Românii aflau de la TVR că Televiziunea era atacată de teroriști și li se cerea să iasă din case și să apere Revoluția.

Din sediul MStM (Marele Stat Major al Armatei), unde se afla concentrat un număr mare de ofițeri, cadre DIA (Direcția de Infromații a Armatei) primeau din oră în oră din cabinetul generalului V.A. Stănculescu informații potrivit cărora ”vin elicoptere din Vest”, ”combinatul din Pitești a fost atacat de teroriști”, ”vin blindate dinspre Târgoviște pentru a ataca Bucureștiul”, ”Sibiul este înecat în sânge de către Securitate”, etc.

Iar acesta este doar un episod, din sute de episoade care parcă rulează la nesfârșit tot mai des în preajma lunii decembrie a fiecărui an, fără însă niciun rezultat juridic. După 27 de ani…

Astăzi este lesne că asemenea mesaje erau false, dar ele stârneau panică în rândul populației.

Isteria creată a fost generală, cuprinzând întreaga populație. Ea s-a diminuat treptat, odată cu încheierea unui simulacru de proces la finele căruia Nicolae Ceaușescu și consoarta sa, “savant de renume mondial” au fost împușcați în mare grabă.

Dar cine a pus la cale o asemenea diversiune? Pe mâinile cui încă mai curge sângele sutelor de morți după ce Ceaușescu a fost înlăturat de la putere?

Procuratura indică o legitimare a noii puteri. Amalgamul de evenimente care au avut loc după discursul lui Ceaușescu din 21 decembrie, a continuat cu o masivă și eroică ieșire în stradă a populației pe 22 decembrie, cu ”sinuciderea” generalului Vasile Milea (ministrul apărării), cu fuga cuplului Ceaușist, cu ocuparea Televiziunii de demonstranți iar în vârful piramidei, formarea unui comitet revoluționar în fruntea căruia se afla Ion Iliescu.

Ideea menținerii civililor în stradă și simularea de baraje a fost una criminală. Implicarea factorului civil care a preluat puterea în chestiuni militare a avut ca rezultat 208 morți și sute de răniți.

l_109
Sursa foto: istoria-romaniei.blogspot.ro

Istoria uită, dar nu iartă

Un lucru era cert în decembrie 1989. Teroriștii trebuiau împușcați pentru a salva Revoluția. Problema era că oricine putea fi terorist în viziunea celuilalt. Civili, cadre ale Armatei, securiști, miliției.

Așadar, cine-a tras în noi, după 22? 

S-au scurs 27 de ani de la prăbușirea comunismului. Peste dosarele Revoluției s-a așternut praful. Uneori, el mai este suflat, ușor, lăsând impresia că, poate acum va veni momentul când se va afla adevărul. Pare doar praf aruncat în ochi.

Rămâne însă datoria procurorilor și a istoriei să-i judece pe cei care au dat ordin să se tragă în populație în 1989, dar și pe cei vinovați de isteria unei diversiuni care a curmat sute de destine nevinovate. Chiar și post-mortem.

Iar datoria noastră este să îi comemorăm pe cei care în numele libertății au plătit, cu sânge, prețul suprem.

16-25 Decembrie 1989, odă libertății

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s