Istorie · Politica

Drumul anevoios de la Miliție la Poliție în mentalul colectiv

 

militia_dacia1300_marina-voica-ropolice_webs_com
Marina Voicu și Dacia 1300 Miliția. Sursă foto: vitrinacumachete.wordpress.com

 

 

Moștenirea Miliției asociată odiosului regim comunist care timp de patru decenii a sugrumat România purtând-o spre un regres care și astăzi pare iremediabil a fost preluată de Poliția Română.

Desigur, după acel sângeros decembrie 1989, Poliția Română a asigurat continuitatea vechii structuri a Miliției, schimbându-i doar numele. Se întâmpla cu precădere până în anii 2000 când abuzul reprezenta principalul element de ”siguranță și încredere”.

Dar după 2000 și mai ales odată cu integrarea europeană, structurile au fost înlocuite treptat de generațiile străine vechiului regim. Totuși, adversitatea împotriva Poliției Române pe care societatea a implementat-o în mentalul colectiv a trecut  granița mitologiei.

Astfel, printr-un proces de generalizare, polițistul devenea ”gabor”, proscris în uniformă, imaginea corupției sau personajul malefic care sub puterea legii te abuzează.

Implementarea în mentalul colectiv a acestui mit a stârnit adversitate împotriva celui aflat în uniformă și conduce chiar și azi cea mai banală legitimare spre isteria unui abuz.

Dar înainte de mitic, realitatea nu poate fi negată. Miliția, „câinele de pază” al Partidului Comunist, a existat iar ea a subjugat destinele a mii de oameni. Subordonată Securității, Miliția a fost înființată în 1949. Instrument al Partidului Cominist, ea aduna aproximativ 20.000 de membri.

După preluarea puterii de către comuniști, Poliția din vremea Regelui Mihai a fost transformată în Miliția Poporului.

Aproape în întregime, vechea structură de polițiști a fost exterminată, polițiștii fiind eliminați. Iar eliminarea în viziunea comunistă nu însemna altceva decât asasinări, încarcerări în temițele comuniste sau muncă până la istovire iar apoi deces la Canal.

Astfel, polițiștii au fost epurați și înlocuiți cu milițienii fideli partidului. Unicului Partid…

Desigur, infracționalitatea era foarte scăzută sau controlată, măsurile Miliției împotriva tâlhăriilor și infractorilor fiind neîndurătoare.

Însă Miliția te ancheta doar pentru că așa voia milițianul. Motivul nu exista, ci pur și simplu era găsit în perioada anchetei. Abuzuri, bătăi, tortură, declarații prestabilite, toate erau creația Miliței care aduna ”dovezile”  ce mai apoi erau legitimate din punct de vedere juridic de Procuratură sub supravegherea Securității. Totul se petrecea într-o stare de teroare omniprezentă. 

Însă cum a devenit polițistul României capitaliste asociat cu milițienii…

Imediat după Revoluție este reînființată Poliția Română. Însă structura Poliției Române rămânea aceeași. Practic, se schimba doar numele. Desigur, o eliminare din sistem precum a suferit instituția în perioada monarhiei nu era posibilă, din mai multe puncte de vedere. În primul rând, ea era antidemocratică, drumul pe care România pretindea că îl urmează.

Manipulare. Dacă am putea caracteriza Poliția Română imediat după decembrie 1989, cu siguranță cel mai potrivit cuvânt ar fi manipulare. După `89, singura diferență dintre Miliție și Poliția Română, pe lângă schimbarea numelui, nu a reprezentat-o decât culoarea uniformei. Cu uniformele vopsite în gri, fosta Miliție, acum Poliția Română a anilor `90, s-a consacrat sub aceeași mentalitate a milițianului obedient.

Astfel, numele unei istituții care trebuia să contribuie la clădirea României democratice este tărât prin manipulare în sfera politică. Polițistul român, fără să vrea, este implicat imediat după Revoluție în numeroase revolte de stradă. El consideră că e de neconceput ca, spre exemplu, țărănistul Ion Rațiu sau liberalul Radu Câmpeanu să câștige alegerile în fața lui Ion Iliescu imediat în anii `90.

Manipularea Poliției Române din partea elementului politic va atinge cele mai înalte cote în timpul Mineriadei din 1990. Zilele sângeroase de 13-15 iunie 1990 au regăsit Poliția Română în mijlocul unui evenimet care nu doar că i-a scăpat din mână, dar nici măcar nu l-a înțeles. Polițiștii au fost trimiși în Piața Universității ca element de control iar mai apoi de tampon între mineri și studenți, neștiind cum să acționeze. S-au trezit nedumeriți, folosiți și manipulați.

Așadar, imediat după decembrie 1989, între Miliție și Poliție nu a existat decât o schimbare de uniforme și de denumire. Manipulări, acțiuni politice, lipsă de dotări și reforme, toate acestea au contribuit la imaginea Poliției Române de azi.

Dar în acest moment, ele nu mai reprezintă decât amintiri din trecut.

Poliția Română preia moștenirea atât de grea a fostei Miliții. Însă să asociem astăzi Poliția Română cu elemente ale vechiului regim este o greșeală. Ea, desigur, născută pe scheletul vechii Miliții, după mai bine de 28 de ani, nu mai poartă decât moștenirea istorică a fostei structuri comuniste.

Iar integrarea în structurile Uniunii Europene, acum 10 ani, a bătut probabil ultimul cui în sicriul Miliției.

Bineînțeles că la fel ca în oricare pădure exisă și uscăciuni. În cazul de față însă uscăciunile nu fac altceva decât să alimenteze mentalitatea știrbă, lucru ce întârzie întoarcerea paginii în filele istoriei a ceea ce a fost odată Miliția.

Așa cum am îmbrățișat capitalismul cu toate beneficiile sale, probabil timpul va repara viziunea eronată a unei părți din societate care încă privește Poliția Română ca factor de abuz și corpuție.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s